پنجشنبه: 6/ارد/1403 (الخميس: 16/شوال/1445)

شرایط حد مسکر

س141. آیا محاکمه متّهم به شرب خمر در حال مستی جایز است؟ (چه اینکه ممکن است شارب خمر اثبات کند اشتباهاً خمر نوشیده یا مجبور یا مکره بوده است.)

ج. در فرض سؤال، اگر قاضی علم داشته باشد که متّهم بدون اکراه و اشتباه شرب خمر کرده، می‌تواند او را محکوم به حدّ شرعی نماید و اگر علم نداشته باشد، محاکمه در حال مستی بی‌اثر است. والله العالم

 

س142. لطفاً در دو مورد زیر جواب مرقوم دارید؟

1. متّهم بعد از دو بار اقرار به شرب خمر در محضر دادگاه مدّعی شده است که قبل از دستگیری از گناه خود توبه نموده است، آیا قبول از طرف قاضی دادگاه، موجبی برای اسقاط حدّ و یا تقاضای عفو برای وی از طرف ولی امر مسلمین وجود دارد؟

2. آیا نظرات کارشناسان فنی که دارای شرایط شهادت نیستند، می‌تواند منشأ حکم قرار گیرد، هرچند از نظر آنان علم حاصل نشود و یا علم قاضی برخلاف نظریه کارشناس باشد؟

ج1و2. رتق و فتق و حکم در این‌گونه مسائل با فقیه جامع الشرایط است که طبق نظر خود عمل می‌نماید و استفتاء و فتوای غیر برای او معتبر نیست. والله العالم

س143. شخصی به اتّهام شرب خمر بازداشت شده است. خودش منکر است ولی با توجه به آزمایش‌های انجام شده از خون وی و مقدار الکل موجود در آن از نظر پزشکی شرب خمر وی محرز است. آیا می‌توان حدّ را بر وی جاری کرد؟

ج. اگر حاکم شرع جامع الشرایط (مجتهد جامع الشرایط) یقین به شرب خمری که موجب حدّ است بنماید، می‌تواند حدّ جاری کند ولی مجرّد آزمایش حجّیت شرعی ندارد. والله العالم

س144. اینجانب زنی هستم اهل نماز و متدین به مسائل شرعی و دینی ولی شوهری دارم که متأسفانه معتاد به مشروبات الکلی می‌باشد و اعتقادی به مسائل دینی ندارد؛ لذا به من در مقابل اعتراضم به کارهای او می‌گوید تو نمازت را بخوان و من هم مشروبم را می‌خورم. لطفاً وظیفه مرا در موارد یاد شده زیر مشخص فرمایید:

 

1. زندگی من با این مرد بی‌اعتقاد به دین چه حکمی دارد؟ آیا با وجود بچه‌هایم زندگی مقدّم است یا جدایی از یک فرد بی‌دین؟

2. همسرم حتی سر سفره شراب می‌خورد و در مجالسی هم که با دوستانش برگزار می‌کند از من می‌خواهد که از آنها با شراب پذیرایی نمایم و اگر هم از خواسته او سرپیچی نمایم یا در کارهایش دخالت نمایم زندگی‌ام از هم می‌پاشد چه باید بکنم؟

ج1و2. در فرض سؤال اگر شخصی به‌صراحت، منکر یکی از ضروریات دین شود مثل اینکه وجوب نماز یا حرام بودن شراب را منکر شود، کافر است و زنش باید بلافاصله از او جدا شود و پس از گذشتن عدّه وفات (مدّت چهار ماه و ده روز) می‌تواند با دیگری ازدواج نماید و اموال کسی که به ارتداد مثل انکار ضروری کافر شده به ورثه حین ارتداد او از جمله زن او کما فرض الله می‌رسد و اگر انکار دین و ضروریات دین را نمی‌نماید و به صورتی که نوشته‌اید با شما معاشرت دارد، معاشر به سوء است، باید به حاکم فقیه جامع الشرایط رجوع نمایید تا او را هرچند به تعزیر مجبور به معاشرت به معروف یا طلاق زوجه نماید و اگر الزام او ممکن نشد حاکم شرع مذکور، زن را به ولایت از ممتنع طلاق می‌دهد. والله العالم

موضوع: 
نويسنده: 
کليد واژه: