جمعه: 31/فرو/1403 (الجمعة: 10/شوال/1445)

تفتیش و بازرسی منازل و اماکن و کشف آلات و ادوات جرم

س724. در مورد تجسس از احوال خصوصی افراد پاسخ فرمایید:

1. آیا کنترل تلفن افراد به‌منظور اطلاع یا اطمینان از مسائل سوء اخلاقی، اجتماعی مجاز و مشروع است؟

 

2. آیا قاضی حق اعطای چنین حکمی را داشته و می‌تواند در صورت دست یافتن به مکالمات تلفنی افراد خاصةً نوار صوتی دستور تعقیب و استنطاق از زنان و مردان را صادر نماید؟

3. آیا می‌تواند صدای این اشخاص حجت برای قاضی قرار گرفته و با مستند، علم حکم زنا یا رابطه نامشروع را صادر و اجراء نماید؟

ج1و2و3. به‌طورکلی تجسّس از احوال خفیه مردم و استکشاف امور نهانی آنها حرام است ولی در بعضی موارد که حاکم شرع جامع الشرایط لازم بداند با امر او جایز است و علم قاضی جامع الشرایط نیز برای قاضی معتبر و حجت است. والله العالم

س725. حسب نظرات علمای عظام و مراجع تقلید شیعیان جهان کلیه اقدامات شنود تلفن مسلمین را به‌منظور کشف جرم منافی عفت در جامعه مسلمین که برخلاف صریح نصوص قرآن کریم می‌باشد من‌حیث‌المجموع حرام شناخته و پرونده‌سازی‌های بدین‌گونه را علیه مسلمین افتراگونه و فاقد وجاهت شرعی اعلام نموده‌اند بنا به مراتب تکمیلاً استدعا داریم در دو مورد مسئله ذیل ارائه طریق شرعی فرمایند:

1. نظر مبارک معظم‌له در خصوص اقدامات شنود تلفن و پرونده‌سازی به این کیفیت با ورود به حریم خصوصی مسلمین بدون اذن و اجازه صاحب آنها و با سوءاستفاده از قدرت‌های شخصی و اداری و برخلاف موازین شرع چه می‌باشد؟

2. بنا به مراتب با وضع فتاوای شرعی موجود هرگونه استناد و اعتبار قائل شدن در قالب قانون به محتویات پرونده‌های این‌گونه جزءاً و کلاً و استنتاج از

 

آنها به زعم خود به وسیله متولیان امر و دولتمردان مالاً اتخاذ تصمیم‌های اداری و قضایی من‌حیث‌المجموع شرعی می‌باشد یا خیر؟ چه حکمی دارد؟

ج1و2. موارد مختلفند و حکم کلی این مسئله این است که مجرد شنود تلفنی حجت شرعی نیست. والله العالم

نويسنده: