جمعه: 1403/01/10

اجاره

س692. اگر بین مالک و مستأجر اختلاف شود مستأجر در زمان تخلیه ملک (پس از انقضای مهلت اجاره) به مالک می‌گوید سرقفلی را خریده‌ام. باید به نرخ امروز بدهی و به‌اصطلاح سرقفلی را بخری یا من به شخص دیگری می‌فروشم. و مالک می‌گوید پولی که به من داده‌ای بابت ودیعه و قرض و امثال آن بوده و حقی به سرقفلی نداری و همان پول را به تو بدهکار هستم و آن را نیز می‌پردازم در اینجا فصل خصومت چگونه انجام می‌شود؟ و کدام یک مدعی و دیگری منکر شناخته می‌شوند؟

فارسی
پنجشنبه / 21 ارديبهشت / 1396

اجاره

385. فرق بین اجاره شخص و جعاله چیست؟

الف. در اجاره برخلاف جعاله باید مدت معلوم باشد.

ب. عقد اجاره لازم است؛ اما عقد جعاله جایز است؛ یعنی طرفین می‎توانند عقد را به‌هم بزنند.

ج. در اجاره پس از خواندن صیغه، اجیر، مالكِ مال‌الاجاره می‎شود؛ ولی در جعاله، تا كار انجام نگیرد، عامل، نمی‎تواند طلب مزد كند.

فارسی
دوشنبه / 13 ارديبهشت / 1395

مسأله 2201. مالی را كه مستأجر بابت اجاره می‎دهد باید معلوم باشد. پس اگر از چیزهایی است كه مثل گندم با وزن معامله می‎كنند، باید وزن آن معلوم باشد، و اگر از چیزهایی است كه مثل تخم‌مرغ با شماره معامله می‎كنند، باید شماره آن معین باشد، و اگر مثل اسب و گوسفند است، باید اجاره‌دهنده آن را ببیند، یا مستأجر خصوصیات آن را به او بگوید.

مسأله 2202. اگر زمینی را برای زراعت جو، یا گندم اجاره دهد و مال الاجاره را جو، یا گندم همان زمین قرار دهد، اجاره صحیح نیست.

فارسی

مسأله 2195. استفاده‎ای كه مال را برای آن اجاره می‎دهند چهار شرط دارد:

اول ـ آن كه حلال باشد. بنابراین اجاره‌دادن دكان برای شراب‌فروشی یا نگهداری شراب و كرایه‌دادن حیوان برای حمل و نقل شراب باطل است.

فارسی

مسأله 2192. مالی را كه اجاره می‎دهند چند شرط دارد:

اول ـ آن كه معین باشد. پس اگر بگوید: یكی از خانه‎های خود را اجاره دادم؛ درست نیست.

دوم ـ مستأجر آن را ببیند، یا كسی كه آن را اجاره می‎دهد طوری خصوصیات آن را بگوید كه كاملاً معلوم باشد.

سوم ـ تحویل‌دادن آن ممكن باشد. پس اجاره‌دادن اسبی كه فرار كرده، باطل است.

چهارم ـ استفاده از آن مال به تلف‌كردن و از بین‌بردنش نباشد. پس اجاره‌دادن نان و میوه و خوردنی‎های دیگر صحیح نیست.

فارسی

مسأله 2181. اجاره‌دهنده و كسی كه چیزی را اجاره می‎كند باید مكلف و عاقل باشند و به اختیار خودشان اجاره را انجام دهند و نیز باید در مال خود حق تصرف داشته باشند. پس سفیه كه مال خود را در كارهای بیهوده مصرف می‎كند چون حق ندارد در مال خود تصرف نماید، و كسی كه از تصرف در مالش به حكم حاكم شرع ممنوع شده، اگر چیزی را به اموالی كه از تصرف در آن‌ها ممنوع شده اجاره كند یا آن اموال را اجاره دهد، صحیح نیست.

مسأله 2182. انسان می‎تواند از طرف دیگری وكیل شود و مال او را اجاره دهد.

فارسی
اشتراک در RSS - اجاره