جمعه: 31/فرو/1403 (الجمعة: 10/شوال/1445)

هـ. صبر در اطاعت فرمان خدا: معلوم است كه ظهور تمام اقسام صبر از آن حضرت برای اطاعت فرمان خدا بود، و برای امتثال امر خدا از آن‌همه بلاها و مصیبت‌ها استقبال كرد و پیشنهادهایی را كه دوستان یا دشمنان دادند كه با یزید بیعت كند یا به‌ نحوی با او به سازش و سكوت رفتار نماید نپذیرفت و ردّ كرد.

خواننده گرامی! شخصیت عظیم و مناقب و كرائم اخلاق حضرت سیدالشهدا‌(علیه‌السلام)  در هر ناحیه آن‌قدر وسیع است كه با بسط مقال یا تألیف كتاب‌های مستقلّ هم نمی‎توان جمال آفتاب‌تمثال آن خلق و خوی را نشان داد، لذا ناچار به ایجاز و اختصار پرداختیم، و به‌طور جامع و خلاصه می‎گوییم كه آن حضرت در علم و معرفت و حلم و فصاحت و بلاغت[1] و خلق و خوی سرآمد تمام خلق بود.

 


[1]. كلمات معجزآسا، و خطبه‎های فصیحه و بلیغه و مواعظ و نصایح جامع و ادعیه‎ای كه از آن حضرت نقل شده و در كتب عامه و خاصه ضبط است هریك برهان این است كه آن حضرت نیز مانند پدر بزرگوارش مالك ملك فصاحت و حاكم اقالیم بلاغت بوده است. معاویه در وصف آن منطق شیوا و گفتار رسا به یزید گفت: لَكِنَّهَا اَلْسِنَةُ بَنِی هَاشِمِ الْحُدَادِ الَّتِی تَفْلِقُ الصَّخْرَ وَتَغْرِفُ مِنَ الْبَحْرِ؛ لكن زبان‌های بنی‌هاشم از تیزی، سنگ را می‎شكافد و از دریا بهره می‎گیرد (همچنان‌كه هرچه از دریا بردارند، آب دریا كم نمی‎شود، آنها هم هر قدر سخن بگویند، مطالبشان تمام نمی‎شود)». امین عاملی، اعیان‌الشیعه، ج1، ص583؛ علایلی، سموالمعنی فی سموالذات، ص‎162.

نويسنده: