سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

عالِم، اشرف مخلوقات

در اول کتاب معالم، روایات متعددی در فضیلت علم و علما و طلاب علوم دینی است، و ثابت می‌کند که عالِم اشرف مخلوقات است؛ چون مخلوقات را که در نظر بگیرید یا جماد هستند، یا نبات، نبات از جماد بالاتر است، نبات هم یا حیوان است یا غیر حیوان، که حیوان بالاتر است، حیوان هم یا انسان است یا غیر انسان، که انسان بالاتر است، انسان هم بر دو قسم است، یا عالم یا جاهل، عالِم افضل است، بنابراین عالِم افضل مخلوقات است.[1]

 

شما در راهی سیر می‌کنید که از خدمتگزاران شرع و مروّجان دین و ناشرین معارف اهل‌بیت(ع) باشید و این بالاترین کمال است، برای انسان تخلق به اخلاق الهی بالاترین مقام است.

«تَخَلَّقُوا بِأَخْلاقِ اللهِ».[2]

در بین صفات الهی اشرف صفات، علم است و قدرت، کسی که درس می‌خواند و تحصیل علم می‌کند، تفسیر قرآن و معارف اهل‌بیت(ع) را یاد می‌گیرد درحقیقت متخلق به اخلاق الهی شده است.

علوم حقیقیه همان کلماتی است که در گفتار اهل‌بیت(ع) بیان شده است؛ معنویات، اخلاق و هرچه بخواهید در بیانات اهل‌بیت(ع) است و ما احتیاج نداریم تا به جای دیگر برویم.

امیدوارم خداوند متعال شما را توفیق دهد تا بتوانید این علوم را فرا گیرید و به دیگران هم برسانید، خدمتی به بشریت از این بالاتر نیست که انسان دست یک جاهل را بگیرد و از جهل نجات دهد و به علم و معرفت برساند.

همۀ کسانی که به مقامات رسیده‌اند مثل علامه حلّی، محقّق و دیگر نوابغ در اول مثل بنده و شما بودند ولی خوب تحصیل کردند، زحمت کشیدند و خلوص نیت داشتند یعنی می‌خواستند علوم و معارف را به دست آورند؛ به دنیا و مادیات توجه نداشتند، لذا به آن مقامات نائل شدند. من و شما هم می‌توانیم موفق شویم، اگر نیتمان را خالص کنیم و زحمت بکشیم و تلاش کنیم برای حفظ آثار علمای بزرگ گذشته که به دست ما رسیده است.

 

[1]. عاملی، معالم الدین، ص8 – 14.

[2]. مجلسی، بحار الانوار، ج ٥٨، ص ١٢٩. «به اخلاق خدا تخلّق پیدا کنید».

موضوع: 
نويسنده: