شنبه: 1403/02/1
نسخه مناسب چاپSend by email
حضرت آیت الله العظمی صافی در همایش دفاع از امامت و ولایت در خطبه فدکیه:
خطبه فاطميه هديه بزرگ حضرت زهرا سلام الله عليها به جهان اسلام

 

در آستانه میلاد مبارك حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها، مرجع عالیقدر شیعه حضرت آیت‌الله العظمی صافی گلپایگانی مدظله الوارف با حضور در مجتمع عالی امام خمینی (ره) قم، در همایش عظیم دفاع از امامت و ولایت در خطبه حضرت زهرا سلام الله علیها كه با حضور صدها نفر از طلاب ایرانی و خارجی مقیم و اساتید حوزه علمیه برگزار شده بود، بیانات ارزشمندی را ایراد فرمودند.
 
بخشی از بیانات معظم له به شرح ذیل است:
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم. بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و الصلاة و السلام علی خاتم الانبیاء و المرسلین و سید الاولین و الاخرین سیدنا ابی القاسم محمد و علی آله الطیبین الطاهرین المعصومین و لاسیما مولانا بقیة الله فی الارضین، و اللعن علی اعدائهم اجمعین الی یوم الدین.
قال الله تعالی:

«إِنَّمَا یُریدُ اللّهُ لِیُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَیُطَهِّرَكُمْ تَطْهِیراً»[1]

«وَإِذْ  قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ یا مَرْیمُ إِنَّ اللهَ اصْطَفَاكِ وَ طَهَّرَكِ وَ اصْطَفَاكِ عَلَى نِسَاءِ الْعَالَمِینَ»[2]
و قَالَ رَسُولُ الله صلی الله علیه وآله و سلم:
«یَكُونُ فِی هَذِهِ الْأُمَّةِ كُلُّ مَا كَانَ فِی بَنِی إِسْرَائِیلَ حَذْوَ النَّعْلِ‏ بِالنَّعْلِ وَ الْقُذَّةِ بِالْقُذَّة حَتَّى لَوْ أَنَّ أَحَدَهُمْ
دَخَلَ جُحْرَ ضَبٍّ لَدَخَلْتُمُوه»‏[3]
بنده افتخار می‌كنم كه در این مجلس روحانی و معنوی - كه انشاءالله مورد توجه و عنایت حضرت ولی‌عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف خواهد بود، و ملائكه آسمان در اینجا حضور دارند- شرف حضور دارم.
مجلس، بسیار ملكوتی است، و زبان ما در توصیف این مجالس - كه جهت آشنایی مردم با حقایق مكتب اهل بیت علیهم السلام، مخصوصاً حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها برگزار می‌شود- الكن و قاصر است؛ در عین حال باید افتخار كنیم، و این توفیقات را مغتنم بدانیم، و قدردان و شكرگزار آن باشیم.
در مقدمه بحث، ولادت با سعادت حضرت زهرا سلام الله علیها را به پیشگاه اقدس حضرت مولانا بقیة الله ارواح العالمین له الفداء، و خدمت همه شیعیان و شما بزرگواران؛ اساتید و علما و فضلا كه در این مجلس نورانی شرف حضور دارید تبریك عرض می‌كنم، و امیدوارم كه همه ما از بركات این توسّلات و تعظیم شعائر بهره‌مند باشیم.
در فضائل حضرت زهرا علیها السلام و شعب وجودی آن حضرت هر چه بخواهیم بگوییم، اگر عمر دنیا را هم داشته باشیم، نمی‌توانیم آن را به پایان برسانیم.
وجود مبارك حضرت رسول اكرم صلوات الله علیه و آله پدر بزرگوار آن حضرت هم اراده داشتند كه ایشان را به همگان و آیندگان معرفی كنند، ولی اوضاع و احوال آن دوره، و عدم قابلیت مردم این را اجازه نمی‌داد تا حقایق وجودی حضرت زهرا سلام الله علیها معرفی شود.
تا آنجایی هم كه رسول خدا صلی الله علیه و آله ایشان را معرفی كردند، نشان‌دهنده مقام والا و الهی ایشان است. همین روایت مشهور «إِنَّ فَاطِمَةَ بَضْعَةٌ مِنِّی‏ فَمَنْ آذَاهَا فَقَدْ آذَانِی»[4] كه به تعابیر و الفاظ متعدد و در موارد مختلف از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم صادر شده و در كتب شیعه و اهل سنت روایت شده است نشان از مقام بسیار بلند و والای ایشان دارد.
بنده یك وقتی همه كتاب نهایه ابن اثیر كه پنج جلد است را مطالعه می‌كردم، به روایات زیادی در ذكر اهل بیت علیهم السلام كه نویسنده به آن استشهاد كرده بود برخورد نمودم، و برخی از آنها را یادداشت كردم؛ مثل «فَاطِمة بَضْعَةٌ مِنِّی یُضْحِكُنی مَا یُضْحِكُك»، یا «إنَّما فَاطِمَةُ حذیة من النور»، و یا «إنَّما فَاطِمَةُ حلیة مِنّی یُبْغِضُنی مَا یُبْغِضُها ». البته احادیث دیگری هم نقل شده است آن هم از كسی مانند پیامبر صلی الله علیه و آله كه «وَ ما یَنْطِقُ عَنِ الْهَوى‏ إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْیٌ یُوحى‏»می‌باشد.[5]
نگاه به روایات نقل‌شده در باب حضرت زهرا سلام الله علیها، نشان می‌دهد كه حضرت رسول اكرم صلوات الله علیه و آله در مجالس مختلف و در طی مناسبت‌ها و فرصت‌های متعدد بر فضایل آن حضرت تأكید داشتند، و همه نشانگر این است كه حضرت رسول اكرم صلی الله علیه و آله عنایت تام داشتند تا دختر بزرگوار خودشان را به مردم معرفی كنند كه برای مردم الگو باشد، و مردم از علوم الهی آن حضرت استفاده كنند.
یا همین مرتبه اصطفاء كه خداوند متعال راجع به حضرت مریم می‌فرماید: «وَإِذْ قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ یا مَرْیمُ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَاكِ وَطَهَّرَكِ وَاصْطَفَاكِ عَلَى نِسَاءِ الْعَالَمِینَ»، مطلب بسیار مهمی است.
در قرآن در چند جا هست كه از اصطفای بعض بندگان صالح سخن به میان آمده است. مرحوم جزائری هم كتاب كوچكی به نام الصَّفوَة دارند كه این آیات را بررسی نموده است، مثل آیه «ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذِینَ اصْطَفَینَا مِنْ عِبَادِنَا»[6]إِنَّ اللهَ اصْطَفَى آدَمَ وَنُوحًا وَآلَ إِبْرَاهِیمَ وَآلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِینَ»[7] كه نشان می‌دهد، اصفاء در امم قبل از امت پیامبر صلوات الله علیه وآله سابقه داشته است.، و یا «
ملاحظه این آیات، و دقت در روایتی كه وجود مبارك پیغمبر صلوات الله علیه و آله می‌فرماید: «یَكُونُ فِی هَذِهِ الْأُمَّةِ كُلُّ مَا كَانَ فِی بَنِی إِسْرَائِیلَ حَذْوَ النَّعْلِ‏ بِالنَّعْلِ وَ الْقُذَّةِ بِالْقُذَّة حَتَّى لَوْ أَنَّ أَحَدَهُمْ  دَخَلَ جُحْرَ ضَبٍّ لَدَخَلْتُمُوه» نشان می‌دهد كه در امت پیامبر صلوات الله علیه و آله هم، مقام اصطفاء وجود دارد و كسانی هستند كه به این مقام رسیده‌اند.
یكی از آنها به معنی حقیقی كلمه و به تأیید قرآن كریم، آنجا كه می‌فرماید: «إِنَّمَا یُریدُ اللهُ لِیُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیتِ وَیُطَهِّرَكُمْ تَطْهِیراً»، حضرت زهرا سلام الله علیها است.
شما همین خطبه بالبدیهة آن حضرت در مسجد النبی صلی الله علیه و آله آن هم در آن مجلسی كه هیچ كس نمی‌توانست با آن خفقانی كه درست كرده بودند حرف بزند را ملاحظه كنید.
هنگامی كه حضرت زهرا سلام الله علیها لب به سخن گشودند، مثل این‌كه حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم با مردم تكلّم می‌كنند همه ساكت شدند و خیلی از مردم گریه می‌كردند.
نكته مهم دیگر این خطبه، كیفیت آمدن حضرت زهرا سلام الله علیها به مسجد است. وقتی كه خواستند تشریف بیاورند، در كمال عظمت و در حالی كه عده‌ای از زنان بزرگوار اطراف ایشان را گرفته بودند آمدند، و در مسجد پرده كشیدند، آن‌طور كه ابن اثیر در النهایة می‌گوید: «إنها خرجت فی لمة من نسائها تتوطأ ذیلها إلى أبی‌بكر فعاتبته»؛ یعنی آن حضرت ابوبكر را سرزنش كردند، و توبیخ حضرت زهرا سلام الله علیها عادی نیست، بلكه توبیخ كسی است كه اهل اصطفاست.
حقیقتاً عالم اسلام مدیون  همین خطبه حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها می‌باشد، و اگر این خطبه نبود، شاید همه گمراه می‌شدیم چون كه كسی نه می‌توانست امیر المؤمنین را بشناسد و نه سایر ائمه طاهرین علیهم السلام را، و نه حتی وجود حضرت ولی‌عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف را كه پیغمبر اكرم صلی الله علیه و آله و سلم به حضرت زهرا علیها السلام در برابر اوضاعی كه می‌خواست پیش بیاید مخصوصاً مصیبت فقدان حضرت رسول صلی الله علیه و آله در مقام دلداری به حضرت زهرا سلام الله علیها، بشارت داده بودند كه: «أبشِرى یَا فَاطِمَةُ إنَّ المَهدِیَّ مِنْك»[8] من به تو بشارت می‌دهم كه مهدیّ از توست. این معنای بسیار بالا و ارزشمندی است.
مطلب دیگری كه در فضیلت حضرت زهرا سلام الله علیها می‌توان گفت، وجه تسمیه آن حضرت به بتول است، كه برخی گفته‌اند «لِاِنْقِطاعِهَا عَنْ نِسَاءِ زَمَانِها فَضْلاّ و دِیناً وَ حَسَباً» البته احتمال دیگری هم می‌رود كه از همه بالاتر است: «وَ قِیل لِاِنْقِطاعِهَا عَنِ الدُّنْیا إلَى اللّهِ» ، یعنی هویت حضرت زهرا سلام الله علیها این بود كه از دنیا بریده و به خدا متصل شده بود. آری حضرت زهرا علیها السلام الگویی بزرگ برای دفاع از حق و ولایت است و روش و سیره آن حضرت بخصوص عبادت، زهد، تقوی، ترك دنیا و پارسایی ایشان و نیز روش همسرداری و تربیت فرزند ایشان برای همه اسوه و سرمشق است.
در هر صورت بنده تشكر می‌كنم، و امیدوارم كه دست توسل ما از ذیل عنایات اهل بیت علیهم السلام و معارف و مكتب آنها كه هر چه بخواهیم از خداشناسی و امام‌شناسی و ... در این مكتب است كوتاه نگردد، و بتوانیم از ذخایر این بیت اخلاق و معرفت و تربیت استفاده كنیم، مخصوصاً در این زمان و شرائط كه دنیا آمادگی برای شنیدن این مطالب و حقائق را دارد.
البته این مسئولیت بیشتر بر عهده علما، فضلا و طلاب حوزه‌های علمیه است كه مكتب اهل بیت علیهم السلام، و ذخایر علمی این مكتب یعنی قرآن مجید، نهج البلاغة، صحیفه سجادیه، صحیفه ثانیه، صحیفه ثالثه، و صحیفه رابعه و ادعیه‌ای كه به ما رسیده است را به دنیا معرفی نمایند كه الحمدلله غنی‌ترین اُمَم در علم و معرفت ما هستیم. والسلام علیكم و رحمةالله و بركاته.
 
[1]. سوره احزاب، آیه33.
[2]. آل عمران، آیه42.
[3]. بحار الانوار؛ج21،ب30.
[4]. امالی صدوق ره، مجلس 22.
[5]. نجم، آیات4-3.
[6]. فاطر، آیه32.
[7]. آل عمران، آیه33.
[8]. برهان متقی هندی، ص94.
9. النهایة لابن اثیر؛ ج1.
10. همان.
 

 

جمعه / 22 ارديبهشت / 1391