شنبه: 8/ارد/1403 (السبت: 18/شوال/1445)

نبش قبر

مسأله648. نبش قبر مسلمان، یعنی شكافتن قبر او، اگر چه طفل یا دیوانه باشد، حرام است، ولی اگر بدنش از بین رفته و خاك شده باشد، اشكال ندارد.

مسأله649. نبش قبر امامزاده‎ها و شهدا و علما و صلحا اگر چه سال‎ها بر آن گذشته باشد، حرام است.

مسأله650. شكافتن قبر در نه مورد حرام نیست، بلكه در بعضی از آن‌ها واجب است:

اول ـ آن كه میت در زمین غصبی دفن شده باشد و مالك زمین راضی نشود كه در آنجا بماند.

دوم ـ آن كه كفن یا چیز دیگری كه با میت دفن شده، غصبی باشد و صاحب آن راضی نشود كه در قبر بماند، و هم‌چنین است اگر چیزی از مال خود میِّت كه به ورثه او رسیده،

 

با او دفن شده باشد و ورثه راضی نشوند كه آن چیز در قبر بماند، ولی اگر وصیت كرده باشد كه دعا یا قرآن یا انگشتری را با او دفن كنند، برای بیرون‌آوردن این‌ها نمی‎توانند قبر را بشكافند مگر آن كه زیادتر از ثلث باشد و ورثه امضا نكرده باشند.

سوم ـ آن كه میت بی‎غسل یا بی‎كفن دفن شده باشد، یا بفهمند غسلش باطل بوده، یا به غیر دستور شرع كفن شده، یا در قبر او را رو به قبله نگذاشته‎اند، ولی اگر نبش در این صورت باعث هتك میت و اذیت مردم شود، جایز نیست.

چهارم ـ آن كه برای ثابت‌شدن حقی بخواهند بدن میت را ببینند.

پنجم ـ آن كه میت را در جایی كه بی‎احترامی به او است، مثل قبرستان كفار، یا جایی كه كثافت و خاكروبه می‎ریزند، دفن كرده باشند.

ششم ـ آن كه برای یك مطلب شرعی كه اهمیت آن از شكافتن قبر بیشتر است، قبر را بشكافند، مثلاً بخواهند بچه زنده را از شكم زن حامله‎ای كه دفنش كرده‎اند بیرون آورند.

هفتم ـ آن كه بترسند درنده‎ای بدن میت را پاره كند، یا سیل او را ببرد، یا دشمن بیرون آورد.

هشتم ـ آن كه قسمتی از بدن میت با او دفن نشده باشد، احتیاط لازم آن است كه آن قسمت از بدن را طوری در قبر بگذارند كه بدن میت دیده نشود.

نهم ـ آن كه میت را بخواهند به یكی از مشاهد مشرفه نقل كنند كه جواز در این صورت نیز مشروط به این است كه نبش، باعث هتك میت نشود.

موضوع: 
نويسنده: 
کليد واژه: